Babamın soyadını taşımak istemiyorum. Ne yapmalıyım?
Soyadını kullanmak istemiyorum. Ne yapmalıyım? Nüfus kayıtlarını düzeltme davaları olarak da bilinen soyadını değiştirme davaları, davayı açan kişinin, yani davacının ikamet ettiği yerdeki asliye hukuk mahkemelerinde açılır. Soyadını değiştirmek için mahkeme “meşru bir nedenin varlığı” kriterine dikkat eder.
Soyadını değiştirmek için neler gerekli?
İsmini değiştirmek isteyen kişi mahkemeye dilekçe vererek dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmesi gerektiği açıklanmalıdır. Açılacak davada davalı olarak nüfus müdürlüğü gösterilmelidir. Bu durumda ismin değiştirilmesi isteğinin meşru bir sebebinin olduğunu kanıtlamak için mümkün olan tüm deliller kullanılabilir.
Soyadımı nasıl değiştirebilirim 2024?
Adımı veya soyadımı değiştirmek için nereye başvurabilirim? Yönetmeliğe göre, isim veya soyadı değişikliği için başvuruda bulunan kişi, ikametgah yerindeki nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmalıdır. Yazılı başvuru, eyalet veya ilçe idari makamı tarafından incelenir ve başvurunun haklı bulunması halinde nüfus numarası düzeltilir.
Soyadı değişikliği için ne kadar para gider?
Dava harçları ve masrafları yıllık olarak güncellenmekle birlikte, toptan olarak belirlenmektedir. 2024 yılında isim ve soy isim değişikliği için toplam mahkeme harcı 2500 TL’dir. Bu tutara avans giderleri, tebligat harçları, harçlar ve masraflar dahildir.
İsteyen herkes soyadını değiştirebilir mi?
SOYADI DEĞİŞİKLİĞİ DURUMU Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesine göre, bir kişi meşru bir sebebi varsa soyadını değiştirebilir. Soyadı değişikliğinin şartları kanunda ayrıntılı olarak belirtilmemiş olsa da, bu sebeplerin nasıl olacağı tamamen davaya bakan hakimin takdirindedir.
Soyadı değişikliği kaç yaş sınırı?
Ancak çocuk reşit olduktan sonra, Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesindeki şartların gerçekleşmesi halinde, soyadını istediği zaman değiştirme hakkına sahiptir. Velayet, genellikle çocuğun 18 yaşına gelmesine kadar süren, anne ve babanın geçici bir hakkıdır.
E-devletten soyisim değiştirilir mi?
E-Devlet sistemine yeni bir hizmet eklendi. Ad veya soyadı düzeltme talepleri il/ilçe idare meclisi kararıyla e-Devlet üzerinden yapılabilecek.
Soyadı kaç günde değişir?
Kadının soyadı eski kızlık soyadı ile değiştirilir ve soyağacı kız kütüğüne aktarılır. Bu süre, kararın hazırlanması için ortalama 30 gün, itiraz süresi için iki hafta ve muhtıranın hazırlanması ve bir hafta içinde nüfusa iletilmesi varsayıldığında yaklaşık 50 gündür.
Mahkemesiz ad soyad değişikliği nasıl yapılır?
Buna göre, ad veya soyadının düzeltilmesine ilişkin talepler İl/İlçe İdare Meclisi kararıyla e-devlet üzerinden yapılabilecek. Mahkeme kararıyla, genel ahlaka uymayan ve toplum tarafından gülünç bulunan adlar, mahkeme kararına gerek kalmaksızın İl veya İlçe İdare Meclisi tarafından değiştirilebilecek.
Kendi soyadımızı nasıl değiştirebilirim?
E-devlet üzerinden soyadı değişikliği için yapılabilecek tek talep soyadı düzeltme talebidir. Sadece kimlik belgesinde soyadı bilgileri ile aile kütüğünde soyadı bilgileri farklı olan kişiler bu hatanın düzeltilmesini talep edebilir.
Soyadı nerede değiştirilir?
Bu genelge, il nüfus ve vatandaşlık müdürlükleri tarafından il ve ilçe idare kurulları ile ilçe nüfus müdürlüklerine dağıtılacaktır.
Soyadı değişikliğinde baba mirasindan mahrum kalınır mı?
Kişinin “Babamın soyadını almak istemiyorum” demesi veya başka bir nedenle soyadını değiştirmesi durumunda, kişinin miras statüsünün değişmediğini lütfen unutmayın. Bu nedenle, kişinin yasal mirası devam eder.
Soyadını değiştirmek için nereye başvurulur?
Soyadını değiştirmek isteyen kişi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunur. Dava, başvuranın ikamet ettiği veya kayıtlı olduğu adliyede açılabilir. Davanın kabul edilebilmesi için Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda soyadı değişikliği başvurusu için belirtilen şartların karşılanması gerekir.
Soyadı değişikliği davası kaç gün sürer?
Ad ve soyadı değişikliği davası ilk celsede veya gerekli işlemler süratle tamamlanırsa en geç ikinci celsede sonuçlandırılır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ila 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.
Soyadı değiştirmek için avukat gerekli mi?
Ad ve soyadını değiştirme hakkı tamamen bireysel bir hak olduğundan soyadını değiştirmek isteyen kişi davayı bizzat açmalıdır. Ancak hak ve menfaat kaybını önlemek için hukuki yardım talep eden kişi avukat aracılığıyla da ad ve soyadını değiştirmek için dava açabilir.
Sadece kendi soyadını kullanmak için ne yapmalı?
Evlendikten sonra eşin soyadını alma zorunluluğu eşitlik ilkesine ve Anayasa’ya aykırı olduğundan, kadın kendi soyadını kullanabilir. Her durumda, evli bir kadının kızlık soyadını kullanmasının tek yolu mahkemeye dava açmaktır. Evli bir kadının kızlık soyadını kullanması ancak mahkemeye dava açarak mümkündür.
Çocuklar babanın soyadını almak zorunda mı?
Türk Medeni Kanunu’nun 321. maddesine göre, “ana ve baba evli ise çocuk aile soyadını taşır.” Bu hükme göre, aile topluluğu içinde çocuk, aile soyadı olarak babasının soyadını taşıyacaktır.
Babanın soyadı değişirse ne olur?
Türk Medeni Kanunu’nun 321. maddesine göre, doğum anında ana ve baba evli ise çocuk aile soyadını, evli değilse ananın soyadını taşır. Babanın soyadı değiştirilerek aile soyadı (o kişi, eşi ve küçük çocukları da dahil) düzeltilir.
Soyisim değişikliği davası ne kadar sürer?
Ad ve soyadı değişikliği davası ilk celsede veya gerekli işlemler süratle tamamlanırsa en geç ikinci celsede sonuçlandırılır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ila 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.