Fuzûlî neden önemli?
Fuzuli, derin ve içten bir aşk şairidir. Bu aşk etrafında her zaman ölüm, toplum, yoksulluk, felsefe ve doğa temalarını yazmıştır. Çağdaşlarına kıyasla sade bir dile sahiptir. Arapça, Farsça ve Türkçe’yi çok iyi bilen şairin gücü; bu üç dilden kelimeler kullanarak ve onlarla düşünerek yaratılmıştır.
Fuzûlî ne anlatır?
Fuzulî’nin şiirleri duygu, hassasiyet, efsaneler, melankoli, tatlı hüzün ve hafif kasvet içerir. Her klasik şair kendi sezgisini, gerçeğini ve hayallerini kendi kalbinde yaratır ve kendi üslubunu yaratır. Bu çağda insanlığın kaderinin çıkmazlarını, hatalarını ve trajedilerini anlatır.
Fuzûlî ne ustası?
“Sözlü matematik”in büyük ustası. Şiirlerinden derlediğim kasideler, gazeller, beyit, kıta, murabba, terci-i-bend ve rubai gibi eserlerinin büyük çoğunluğu, orijinal yapılarını bozmadan çok küçük dokunuşlarla günümüz Türkçesine uyarlamaya çalıştığım örneklerden oluşuyor.
Fuzûlî ne yazdı?
Fuzûlî Farsça bir divan düzenledi. Farsça eserleri arasında divanı dışında Heft-câm (Sâkinâme), Sıhhat u Maraz (Hüsn ü Aşk) mesnevisi ve Rind ü Zahid adlı mensur eseri bilinmektedir.
Fuzûlî neyi ile ünlü?
Tevhid’den sonra gelen dokuz meşhur Na’ti’nin en meşhuru ve bilineni Su Redif Kasidesi’dir. Gazelleriyle, Kasidelerinden daha çok ünlenen Fuzûlî, Gazellerinde lirizm, tasavvufî aşk ve heyecanın zirvesine ulaşmıştır. Dîvân’daki kıtalar ve Rubailer de onun büyük bir şair olduğunu göstermesi bakımından değerlidir.
Fuzûlî kime aşıktı?
Bu çalışmada klasik Türk Mesnevisinin başarılı eserlerinden Fuzuli’nin Leylâ vü Mecnunu ile Şeyh Galib’in Hüsn ü Aşk adlı eserlerini bu açıdan değerlendirip, bu açıdan birbirleriyle karşılaştırmaya çalışacağız.
Fuzûlî lakabı nedir?
Asıl adı Mehmed bin Süleyman olan şair, “kendisini ilgilendirmeyen işlere karışan, gereksiz şeyler söyleyen” ve “yüce, üstün, faziletli” anlamına gelen Fuzuli mahlasıyla tanınıyordu.
Baki ne ile ünlü?
Hicivleriyle ünlüdür. Özel hayatındaki özgürlüğüne ve serbestliğine rağmen, yargıçlık makamında adalete olan düşkünlüğüyle dikkat çekmiştir. Mesnevi yazmamıştır. Başarılı kasideler de yazmış olmasına rağmen, gazel şairi olarak bilinir.
Fuzûlî neyin temsilcisi?
Fuzuli, Azerbaycan Türkçesi ile eserler yazan Türk kökenli Divan şairlerinin en önemli temsilcisidir. Türk şiiri ve edebiyatı üzerinde önemli bir etkisi olmuştur.
Şeyhî göz doktoru mu?
Daha sonra Hakîm Sinan olarak ünlenen Şeyhî, özellikle göz hastalıkları konusunda ihtisas yapmıştır. Karaman Seferi sırasında Çelebi Mehmed’in gözleri sıkıntıya girince, Çelebi Mehmed’i tedavi etmesi için Germiyan’dan getirilmiştir.
Fuzuli neden bu mahlası kullanmıştır?
Karışıklığı önlemek için Fuzûlî mahlasını seçtim. Bu ismi kimsenin beğenmeyeceğinden ve dolayısıyla kabul etmeyeceğinden şüphelendiğim için isim babası endişesini ortadan kaldırdım. Ayrıca Allah’ın izniyle bütün ilim ve fenleri kendisinde toplamış bir insan olarak yaşadım. Mahlasım da bu amaca aittir.”
Baki eserleri nelerdir?
Başlıca eserleri Dîvân (4508 beyit, en önemli eseri) Fazâ’ilü’l-Cihad – (Türkçe karşılığı: Mekke’nin Faziletleri) olup, Arapçadan tercüme edilmiştir. Sokullu Mehmed Paşa’nın emriyle nesir şeklinde yazılmıştır. … Hadîs-i Erbain tercümesi.
Mutavvel gazel nedir?
Bir gazeldeki beyit sayısı 5 ile 15 arasında değişir. Birden fazla beyitten oluşan gazellere Mütevvelli gazeller denir. Geçmişte gazeller bestelenir ve okunurdu.
Selam verdim rüşvet değil diye almadılar sözü kime aittir?
“Selam verdim ama kabul etmediler çünkü rüşvet değildi” Fuzuli. Zamanın anlam ve önemi nedeniyle aklımıza geldi ve paylaştım! Şikâyetnãme (Osmanlıca: شکايت نامه) Fuzûlî’nin en önemli eserlerinden biridir. Fuzûlî, Osmanlı sarayının hizmetine girmiş ve oden’i padişaha sunmuştur.
Fuzûlî doktor mu?
Çalışmaları nedeniyle 1996 yılında Azerbaycan Yazarlar Birliği’ne üye seçildi ve halen Yazarlar Birliği üyesidir. 1997 yılında doktora tezini savundu ve Filoloji Bilimleri Doktoru, “Bilimler Doktoru” (Profesör) ünvanını aldı.
Fuzûlî neden bu mahlası kullanmıştır?
Karışıklığı önlemek için Fuzûlî mahlasını seçtim. Bu ismi kimsenin beğenmeyeceğinden ve dolayısıyla kabul etmeyeceğinden şüphelendiğim için isim babası endişesini ortadan kaldırdım. Ayrıca Allah’ın izniyle bütün ilim ve fenleri kendisinde toplamış bir insan olarak yaşadım. Mahlasım da bu amaca aittir.”
Fuzûlî kimdir kısaca maddeler halinde?
Mehmed bin Süleyman Fuzûlî 1483’te Hilla’da doğdu ve 1556’da Kerbela veya Bağdat’ta öldü. Türk Divan şairidir. Asıl adı Mehmet bin Süleyman’dır. Türk Bayat kabilesinden veya Kürtlerden geldiği bildirilmektedir. Azerbaycan şiirinde önemli bir etkisi olmuştur. Aleviliğin ve bölgesel Şiiliğin yedi büyük ozanından biri olarak kabul edilir.
Şeyhü Ş. Suara kimdir?
Şeyhî için kaynaklarda sıkça kullanılan iki unvan vardır: Bunlar “Anadolu şairlerinin öncüsü” anlamına gelen “pişterîn-i Şuarâ-yı Rûm” ve “şairlerin şeyhi” anlamına gelen “şeyhü’ş-şuarâ” unvanlarıdır. Sadece bu unvanlar bile şairin çağdaşları arasında ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Şikayetname ne anlatır?
Şikâyetname adlı eseri, Fuzulî’nin devlet adamı Koca Nişancı Celalzâde Mustafa Çelebi’ye yazdığı, emeklilik belgesini bir vakfa sunarak tazminat talebinde bulunduğu, ancak daha sonra çıkan olaylar ve söz konusu vakıfta gördüğü yolsuzluklar nedeniyle eli boş döndüğü mektubudur.