İçeriğe geç

Çankırı Denince Akla Ne Gelir

Çankırı ne anlama gelir?

Gangra ismi Klasik ve Luvi dönemlerine dayanan Anadolu yerel ismidir. Ancak eski bir Luvi ismi olan “Gangra” halk etimolojisine uygun olarak “çan” ve “kırık” kelimelerinin kullanılmasıyla Çankırı’ya dönüştürülmüştür (halkın kendi dilinde anlayamayacağı bir anlam yüklemeye çalışılmıştır).

Çankırı’nın neresi meşhur?

Çankırı denince akla ilk gelen meşhur kaya tuzudur. 5 bin yıllık tarihi olan Hitit tuz mağarasından çıkarılan Çankırı kaya tuzu, Türkiye’nin tuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılamaktadır.

Çankırı’da ne var?

Tuz Mağarası. Mağaralar ve Mağaralar. … Hazım Dağlı Tabiat Parkı Ormanları. … 3. Çankırı Müzesi. Tarih Müzeleri. … Tarihi Çamaşırhane Müzesi. Tarih Müzeleri. … Kırkpınar Yaylası Suları Kadınçayırı Tabiat Parkı Doğa ve Yaban Hayatı Bölgeleri. … Bayramören Köprüsü Köprüleri. Yıldıztepe Doğa ve Kış Sporları Merkezi. Diğer makaleler…

Konya denince akla ilk ne gelir?

Yani Konya’dan bahsettiğinizde, akla ilk gelen şey bu şehrin meşhur yemeğidir. Köfte birçok şehirde olmazsa olmaz bir yiyecektir. Konya usulü etli ekmek çok meşhurdur. Hatta Orta Anadolu bölgesinde insanlar kahvaltıda etli ekmek bile yerler.

Çankırı’nın özellikleri nelerdir?

Çankırı, Orta Anadolu Bölgesi’nin Karadeniz Bölgesi’ne doğu-batı doğrultusunda geçiş noktasında yer alan, 130 km uzunluğunda, 80 km genişliğinde bir ildir. Yüzölçümü (754.200 ha) 7.

Çankırı’nın neyi meşhur yiyecek?

Ayrıca yöremizin yemekleri arasında tarhana ve toyga çorbası, yaren güveci, sarımsaklı et, mantı, büyük hamur işi, cenaze, bamya aşı, yumurta tatlısı, höşmerim, hameyli tatlısı, yufka muskası, kızılcık ekşisi ve yaz çöreği de lezzetleriyle öne çıkıyor.

Çankırı’nın ne yetişir?

İlimiz tarım havzasının ürün listesi yayımlandı…Çankırı-OrtaArpa, aspir, buğday, pirinç, nohut, yem bitkileri6Çankırı-OrtaArpa, buğday, nohut, tritikale, yem bitkileri5Çankırı -ŞabanözüArpa, buğday, nohut, yem bitkileri4Çankırı- Yapraklı Arpa, deve dikeni, buğday, nohut, yem bitkileri510 satır daha 19 Eki 2016

Çankırı’yı kim fethetti?

Yüzyılın başlarında Emeviler’in düzenlediği akınlara rağmen alınamayan Çankırı, ancak 1074 yılında Süleyman Şah’ın komutanlarından Karatekin Bey tarafından fethedilebildi.

Çankırıdan ne alınır?

Çankırı Tuz Mağarası’ndan çıkarılan kaya tuzuyla yapılan tuz lambalarının, lezzetli kızılcık şerbetlerinin ve Kızılırmak Bölgesi’nin meşhur kavunlarının satıldığı ilçede, tarihi çarşılardan ve hediyelik eşya dükkanlarından Çankırı’nın sofra tuzu, el yapımı süs eşyaları, organik ürünler ve yöresel takılar satın alınabiliyor.

Çankırı’nın eski adı nedir?

Çankırı ismi bazı batılı gezginler tarafından “Çangırı” veya “Çengiri” olarak yazılmıştır. Şehir Gangra adlı eski şehrin bulunduğu yere kurulmuştur. Önceleri Paphlagonia’ya bağlıydı. Daha sonra Pontus Devleti’ne ve sonra da Galatia’ya bağlandı.

Çankırı’da Kürt var mı?

Çankırı (Rûdaw) – Kürtlerin Türkiye’nin Orta Anadolu Bölgesi’nde Ankara, Konya ve Kırşehir gibi şehirlerde yaşadığı bilinse de, Çankırı gibi şehirlerde de Kürtler yaşamaktadır. Çankırı Kürtlerine göre, Çankırı’da 17 Kürt köyü bulunmaktadır. Orta Anadolu Bölgesi’nde bir milyondan fazla Kürt yaşamaktadır.

Çankırı’nın doğal güzellikleri nelerdir?

Çankırı’da görülmeye değer diğer doğal güzellikler: Ayrıca Dokuzkardeşler Tabiat Anıtı, Yapraklı Büyük Yaylası, Kenbağ Tabiat Parkı, Bülbül Pınarı Mesire Alanı, Kadın Çayırı Tabiat Parkı, Kırkpınar Yaylası Mesire Alanı, Osman Gölü, Karaören Göleti, Alpsarı Göleti Mesire Alanı ve Hazım bulunmaktadır. Dağlı Tabiat Parkı.

Konya’nın meşhur tatlısı nedir?

Höşmerim adlı bu tatlıyı Türkiye’nin birçok farklı yerinde görmüş olabilirsiniz. Özellikle Marmara bölgesiyle ilişkilendirilen tatlılardan biri olarak kabul edilir. Ancak Konya’daysanız, Konya usulü Höşmerim tatlısını mutlaka denemelisiniz.

Mevlana deyince aklımıza ne gelir?

Mevlana’yı düşündüğümüzde, hoşgörü, insanlara ve Tanrı’ya duyulan sevgi, insanların dil, din ve ırklarına bakmaksızın kabul edilmesi aklımıza gelir. Uzun zaman önce, samimi sözlerle insanlara seslenmişlerdi: “Ne olursan ol, geri dön.”

Hava denince aklımıza ne gelir?

Meteoroloji Sözlüğü Hava durumu dendiğinde, uzun vadeli iklim değişiklikleri değil, atmosferdeki kısa vadeli değişiklikler akla gelir. Günlük kullanımda, açık gökyüzü, bulut örtüsü, nem, yağış, sıcaklık, görüş mesafesi ve rüzgar yerine hava durumu kelimesi kullanılır.

Çankırı’nın eski ismi nedir?

Çankırı ismi bazı batılı gezginler tarafından “Çangırı” veya “Çengiri” olarak yazılmıştır. Şehir, Gangra adlı antik şehrin bulunduğu yere kurulmuştur. Önceleri Paphlagonia’ya bağlıydı. Daha sonra Pontus eyaletine ve ardından Galatia’ya bağlandı.

Çankırı Kürt mi?

Çankırı (Rûdaw) – Kürtlerin Türkiye’nin Orta Anadolu Bölgesi’nde Ankara, Konya ve Kırşehir gibi şehirlerde yaşadığı bilinse de, Çankırı gibi şehirlerde de Kürtler yaşamaktadır. Çankırı Kürtlerine göre, Çankırı’da 17 Kürt köyü bulunmaktadır. Orta Anadolu Bölgesi’nde bir milyondan fazla Kürt yaşamaktadır.

Çankırı hangi mezheptir?

Çankırı, XIII. yüzyıldan itibaren Alevi inancının örgütlendiği bölgelerden biridir. Seyyid Hacı Ali Turabî, Seyyid Hacı Muradi, Mehemmed Abdal ve Cabbar Baba gibi tarihi karizmatik şahsiyetlerin önderliğinde bölgeye yerleşen Alevi dini toplulukları, öğretiyi yüzyıllardır temsil etmektedir.

Çankırı hangi Türk boyundandır?

Kayı Boyu: Bolu, Afyon, Amasya, Ankara, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır gibi farklı illerde Kayı boyuna rastlamak mümkündür. Bayat Boyu: Bolu, Adana, Afyon, Amasya, Ankara, Antalya, Bilecik, Çankırı, Çorum, Denizli, Kastamonu, Konya, Mardin, Niğde gibi birçok ilde Bayat boyu bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir