İçeriğe geç

Agorafobi ne demek TDK

Agorafobi Ne Demek TDK?

Agorafobi, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan ciddi bir anksiyete bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Agorafobi, şiddetli korku ve endişeye neden olan, sosyal ortamlardan veya açık alanlardan kaçınma durumu olarak tanımlanmaktadır. Agorafobi, korku ve endişenin genellikle sosyal ortamlarda yaşanması sonucu meydana gelen bir anksiyete bozukluğu olarak tanımlanır.

Agorafobik kişiler, kendilerini kontrol altında tutamadıkları korku ve endişenin etkisiyle, sosyal çevrelerinde kendilerini rahat hissedemez. Agorafobik kişiler, sosyal ortamların, açık alanların ve toplulukların arasından kaçınmaya veya bu ortamlardan uzak durmaya çalışırlar. Agorafobik kişiler, çoğu zaman bu ortamlardan kaçınmaya çalıştıkları için, cinsel, sosyal veya mesleki başarılarını olumsuz etkileyebilir.

Agorafobik durumların ortaya çıkmasının nedenleri, kişinin bireysel özellikleri ile alakalıdır. Bu durumların ortaya çıkmasının en büyük nedenleri arasında, travmatik olaylar, aile içi ilişkiler, kişinin kendine güveni, depresyon, stres ve duygusal çöküşler yer almaktadır.

Agorafobik kişilerin, korku ve endişeden kurtulmak için, çeşitli tedavi yöntemleri ile desteklenmesi gerekmektedir. Bu tedavi yöntemleri arasında, psikoterapi, farmakolojik tedavi, özel terapi, hipnoz ve dikkat çekme terapisi sayılabilmektedir. Psikolojik destek veya sosyal destek almak da agorafobik durumun tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır.

Agorafobi, TDK tarafından tanımlanan, ciddi bir anksiyete bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Agorafobik kişiler, korku ve endişenin etkisiyle, sosyal ortamlardan kaçınmaya çalışırlar ve bu durumların ortaya çıkmasının en büyük nedenleri travmatik olaylar, aile içi ilişkiler, kişinin kendine güveni, depresyon, stres ve duygusal çöküşler olarak sayılmaktadır. Agorafobik kişiler, korku ve endişeden kurtulmak için, çeşitli tedavi yöntemleri ile desteklenmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Agorafobi, TDK, Anksiyete Bozukluğu, Sosyal Ortam, Psikoterapi, Farmakolojik Tedavi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir