İçeriğe geç

Ardahan Hangi Bolgede Yer Alır

Ardahan hangi bölgeye bağlıdır?

Ardahan, Türkiye’nin kuzeydoğusunda, Doğu Anadolu bölgesinde ve kısmen Doğu Karadeniz bölgesinde, Gürcistan sınırında bulunan bir ildir. İdari merkezi Ardahan şehridir. Batıda Artvin, güneybatıda Erzurum, güneyde Kars illeri ve doğuda Gürcistan ile komşudur.

Ardahan’ın eski adı nedir?

Ardahan İli, 27 Mayıs 1992’de çıkarılan yasa ile Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. ili olarak kurulmuştur. Ardahan Kalesi’nde yapılan kazılarda bölgede Eski Tunç Çağı’na ait kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Eski adı Artan’dır.

Ardahan hangi ilden ayrıldı?

23 Şubat 1921’de düşman işgalinden kurtarıldı. 7 Temmuz 1921’de vali olarak atandığı Ardahan, 1926’da ilçeye yükseltildi ve 27 Mayıs’ta Kars iline bağlandı.

Ardahan Azeri mi?

Türk Azeriler Iğdır, Kars, Ardahan, Van ve Ağrı’da yaşamaktadırlar. Azeriler Türkiye’nin büyük şehirlerine (İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa) dağılmış durumdadır. Iğdır, Ardahan ve Kars kökenliler.

Ardahan doğu Karadeniz’de mi?

Artvin, Edirne, Ahıska (GÜRCİSTAN), Batum (GÜRCİSTAN), Bakü (AZERBAYCAN), GROZNİ (ÇEÇENİSTAN), Astrahan (RUSYA) ve Vladikavkaz (RUSYA) Ardahan’ın ikiz şehirleridir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğu kesiminde Karadeniz bölgesine komşu olan Ardahan, yüksek ve engebelidir.

Ardahan Kürtleri nereden gelmiştir?

Ardahan’daki Kürt nüfusun çoğunluğunu 19. yüzyılın ilk ve ikinci yarısında Urfa ve Diyarbekir yöresinden göç eden Kürt aşiretleri oluşturmaktadır.

Ardahan neyi meşhur?

Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında meşhurdur. Elma dolması, Evelik aşısı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek pudingi ve helva en meşhur yemekleridir.

Ardahan mezhebi nedir?

Tskarostavi Kilisesi. Tskarostavi Kilisesi (Gürcüce: წყაროსთავის საეპისკოპოსო ტაძარი), Javakheti’nin tarihi bölgesinde erken Orta Çağ’da inşa edilmiş bir Gürcü epipidir. Scopal Kilisesi. Bugünkü Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı eski adı Tskarostavi olan Öncül köyünde bulunuyordu.

Ardahan’ın en büyük ilçesi hangisidir?

Göle, nüfus ve alan bakımından Ardahan’ın en büyük ve en önemli ilçesidir. Ayrıca kış aylarında -40 °C’ye kadar varan soğuk sıcaklıklarıyla da bilinir.

En çok Ardahanlı nerede?

Konuşma. 532.

Ardahan’da aşiret var mı?

Dersim boyları Doğu ve İç Anadolu bölgesinde Tunceli, Sivas, Tokat, Erzincan, Bingöl, Muş, Kahramanmaraş, Kayseri, Amasya, Gümüşhane, Elazığ, Adana, Adıyaman, Malatya, Ardahan ve Erzurum çevrelerine dağılmışlardır.

Ardahan erkekleri nasıl olur?

Ardahan erkekleri genellikle cesur ve güçlü olarak kabul edilir. Topluluklarında aktif rol oynarlar ve ailelerine sevgiyle bakarlar.

Ardahanlılar Alevi mi?

Ardahan’ın Damal ilçesi Alevi yoğunluğu açısından incelendiğinde; Damal merkezde bulunan Konuksever, Çaybaşı, Serhat mahallelerinin tamamı ile Damal’a bağlı köylerin tamamının Alevi nüfustan oluştuğu görülmektedir.

Ardahan soyu nereden gelir?

Etimoloji. Artani veya Artaani’den türetilen Ardahan, Gürcistan’da da yayılan bir din olan Zerdüştlük ile bağlantılı olarak Ahameniş döneminde ortaya çıkan bir yer adı olarak kabul edilir. Bu yer adının kökü olan Arta, Eski Farsça’dan gelir ve Zerdüştlükte “Aša” olarak da bilinen tanrının adıdır.

Ardahan denince akla ne gelir?

Ardahan denince akla ilk olarak Kaşar peyniri ve Çıldır Gölü gelse de genel olarak Ardahan yöresel yemekleri, kıyafetleri, türküleri, gelenek ve görenekleri ile oldukça zengin bir ildir.

Ardahan doğuda mı?

Ardahan, Kuzeydoğu Anadolu’da yer alır ve kuzeyinde Acara Özerk Cumhuriyeti, kuzeydoğusunda Gürcistan ve Ermenistan’ın bazı kesimleri, güneydoğu ve güneyinde Kars, güneybatıda Erzurum ve batıda Artvin ile çevrilidir.

Ardahan neyi meşhur?

Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında meşhurdur. Elma dolması, Evelik aşısı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek pudingi ve helva en meşhur yemekleridir.

Çıldır Ardahan’a mı bağlı Kars’a mı?

Çıldır ilçesi 25 Şubat 1921’de düşman işgalinden kurtarılmış, Türk topraklarına katılmış ve Kars İli’nin ilçesi statüsüne kavuşmuştur. Daha sonra Ardahan il olmuş ve Ardahan’a bağlanmıştır. İlçe, merkez belediye ve Aşıkşenlik belediyesi olmak üzere iki belediyeden ve 35 köyden oluşmaktadır.

Ardahan nereye komşu?

Ülkemiz ile Gürcistan arasındaki en uzun sınır Ardahan il sınırıdır. Gürcistan ile Ardahan arasında iki sınır kapısı vardır: Aktaş (Çıldır) sınır kapısı ve Türkgözü (Posof) sınır kapısı. İlin kuzeyinde genellikle karasal olan Karadeniz iklimi hakimdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir