Tanık olarak verdiği ifadeden vazgeçebilir mi?
Tanık, yargılama sırasında çeşitli etkiler altında olduğu gerekçesiyle ifadesini geri çekebilir. Bu durumda, özel bir suç olarak düzenlenen yalan ifade verme suçundan muaf tutulabilir. Bu, tanığın pişmanlık duyması veya ifadesini düzeltmesi durumunda geçerlidir.
Tanıklık geri alınabilir mi?
(1) Kanunda açıkça öngörülen hâllerde tanık olarak çağrılan kişi, ifade vermekten kaçınabilir. (2) Tanık olarak çağrılmaktan kaçınmak için kişisel sebepler varsa, hâkim, tanık olarak çağrılan kişinin ifade vermekten kaçınma hakkına sahip olduğunu önceden belirtir.
Tanık delilinden vazgeçilebilir mi?
Tanık ifadeleri zımnen de feragat edilebilir. Örneğin, tanık kendisi ifade vermek istemediğini beyan ederse, ifade vermekten kaçınmak için bir nedeni olduğunu belirtirse (Ceza Kanunu’nun 248. maddesi) ve tanığı sunan taraf bu ifadeye itiraz etmezse, tanık ifadesinin feragat edildiği varsayılır.
Mahkemede tanık olmaktan nasıl vazgeçilir?
Mahkeme tüm tanıkları davetle dinlemeye karar verir. Bir tanığın mahkemede sorgulanmasından feragat etme talebi ancak karşı tarafın rızasıyla mümkündür. Karşı taraf rıza vermezse tanığın sorgulanmasından feragat edilemez.
Tanık olarak çağrıldım gitmezsem ne olur?
Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, ifade vermeye çağrılan herkes hazır bulunmak zorundadır. Usulüne uygun olarak çağrılmasına rağmen mazereti olmaksızın gelmeyen tanık; zorla mahkemeye çıkarılır ve beş yüz Türk Lirasına kadar disiplin cezasına çarptırılır.
Tanıklıktan çekilmek için ne yapmalı?
Madde 48 Kendisi veya yakınları aleyhine tanıklıkta bulunmama “Madde 48 – (1) Tanık, kendisi veya 45 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen kişiler hakkında ceza kovuşturmasına yol açabilecek soruları cevaplamaktan kaçınabilir. Cevap vermekte tereddüt edebileceği tanığa önceden bildirilir.”
Tanıklık yapmak istemiyorum ne yapmalıyım?
Tanıklık etmek istemiyorum. Ne yapmalıyım? Bu durumu bir dilekçe ile mahkemeye sunmanız sizin için faydalı olacaktır. Bunu ifade vereceğiniz gün mahkemeye herhangi bir ifade vermeden sözlü olarak bildirebilirsiniz. Gizlilik yükümlülüğünüz varsa, tanıklık etmemelisiniz.
Tanık değiştirmek mümkün mü?
Kişinin kendi menfaatleri veya gizliliğinin ihlal edilmesi nedeniyle ifade veremeyeceği değerlendirilirse yeni bir tanık bildiriminde bulunulması mümkündür.
Tanıklık e-devlette görünür mü?
Ancak tanık oldukları dosyalar insanların e-devlet sistemlerinde görünmüyor. İlgili dosyalara tebligatlarda adı geçen ilgili mahkeme katibinden bilgi alabilirler. İlgili yasalara göre mahkemede ifade vermek zorunludur. Bir tanığın savcıya, hakime veya mahkemeye gelip ifade vermesi gerekir.
Hâkim tanığı dinlemekten vazgeçebilir mi?
Mahkeme başkanı, birkaç tanığı dinledikten sonra, tanıkların ifadelerinin olayın vakıalarını aydınlatmaya yeterli olduğu sonucuna varırsa, diğer tanıkları dinlemekten vazgeçebilir.
Tanık beyanı kesin delil midir?
Kanıt olarak sayılan tanığın kendisi değil, beyanıdır. Tanığın beyanı takdirî bir kanıttır, çünkü tanık, bilinçli veya bilinçsiz olarak gözlemlediği olayı her zaman tam olarak yeniden üretemez.
Tanığa itiraz edilebilir mi?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Tanıklara İtiraz” başlıklı 255. maddesi şu şekildedir: “Tanıkların ifadelerinin doğruluğunda şüpheyi gerektiren sebepler varsa, örneğin davaya yararlı olması gibi, taraflar iddiada bulunabilir ve bunu ispat edebilir.” 13 Temmuz 2024
Tanık ifadesi geri çekilir mi?
“Bu kişiler duruşma sırasında ifade vermekten her zaman imtina edebilirler” ifadesi, duruşma sırasında ifade vermekten imtina edilebileceğini, ancak duruşma tamamlandıktan sonra ifade vermekten imtina edilemeyeceğini göstermektedir.
Tanıklık ücreti ne kadar?
MADDE 4 – (1) Tanığa, ifade verirken kaybettiği zamana orantılı olarak günlük 40,00 Türk Lirasından 80,00 Türk Lirasına kadar ücret ödenir. MADDE 5 – (1) Tanığın hazır bulunması için seyahat etmesi gerekiyorsa, ifade vermek üzere çağrıldığı yerdeki yol, konaklama ve yemek giderleri de karşılanır.
Tanık olarak ifade vermek zorunlu mu?
Söz konusu olay hakkında bilgisi olduğu bilinen tanık (tanık); ancak davayla ilgisi olmayan kişilerdir. Beyanname gerekli midir? Evet. Tanık olarak listelenen kişi savcıya, hakime veya mahkemeye gelmeli, bilgisini paylaşmalı ve doğruyu söylediğine yemin etmelidir.
Tanık karakol ifadesini değiştirebilir mi?
Polis karakolunda verilen ifade değiştirilebilir mi? Kişi ifadesini polis karakolunda veya dava kapanana kadar herhangi bir zamanda değiştirebilir. Burada önemli olan soru, mahkemenin kişinin değiştirilen ifadesine ne kadar güveneceğidir. Ayrıca dosyadaki somut deliller de bu bağlamda önemlidir.
Tanıklıktan çekinme hakkına kimler sahiptir?
“(1) Aşağıdaki kişiler ifade vermekten kaçınabilirler: (a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. (b) Şüphelinin veya sanığın eşi, artık evli olmasalar bile. (c) Şüphelinin veya sanığın kan veya hısımlık yoluyla ataları veya altsoyları.
Hâkim tanığı dinlemekten vazgeçebilir mi?
Mahkeme başkanı, birkaç tanığı dinledikten sonra, tanıkların ifadelerinin olayın vakıalarını aydınlatmaya yeterli olduğu sonucuna varırsa, diğer tanıkları dinlemekten vazgeçebilir.
Tanık ifade vermeye gitmezse ne olur?
Gitmezsem ne olur? Eğer ifade vermek için adliyeye gitmezseniz, polis veya jandarma tarafından tutuklanabilirsiniz ve gitmezseniz, bunun gerektirdiği masrafları ödemek zorunda kalabilirsiniz.