İçeriğe geç

Doçentlik Sözlü Sınavına Kaç Kez Girilebilir

Doçentliğe kaç kere başvurulur?

​YÖK Resmi Gazetesi’nde “Olağanüstü Profesörlük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlandı. Buna göre, yılda iki kez yapılan olağanüstü profesörlük başvuruları, ÜAK tarafından başka bir tarih belirlenmediği takdirde, yılda üç kez olmak üzere Ocak, Mayıs ve Eylül aylarında yapılacak.

Doçentlikte sözlü sınav kalktı mı?

11.01.2018 tarihli 7100 sayılı Kanunun “Doçentlik Sınavı” başlıklı 5. maddesi. Doçentlik sınavı için zorunlu görülen sözlü sınav 24 yeni yönetmelikle kaldırılmıştır.

Doçentlik sözlü sınavı nasıl oluyor?

GENEL İLKELER: Sözlü sınav, adayın başvurduğu ana alandaki derinliğini, genişliğini ve güncel bilgisini test etmek için tasarlanmıştır. Sınav ayrıca adayın çalışmasıyla ilgili soruları da içerecektir. Sınavın uzunluğunda bir sınır yoktur. Yabancı dil derslerinde sözlü sınav, sınavın yapıldığı dilde yapılacaktır.

Doçentlik başarısız tekrar başvuru yapabilir mi?

Cevap: Önceki dönemlerde doçentliğe başvuruda bulunmuş adaylar; o Çalışma sınavı sonucu başarısız olan adaylar (Örnek: Mart 2024’te başvuruda bulunup başarısız olan aday en erken Ekim 2025 başvuru dönemi içerisinde doçentliğe başvuruda bulunabilir.) 29 Mart 2024

Doçentlik sözlü sınavına kaç kere girilir?

(20) Çalışma sınavını başarıyla tamamlayan ancak sözlü sınavda üç kez başarısız olan veya başarısız sayılan bir adayın tekrar sözlü sınava başvurması halinde, bu sınavı yapmak üzere yeni bir sınav kurulu oluşturulur.

100 puanla doçent olunur mu?

Doktora sonrasında öğrencinin en az 100 puanlık bilimsel faaliyette bulunmuş olması ve derecenin en az 90 puanlık bir dereceyle tamamlanmış olması gerekmektedir. Çalışma alanınıza özgü koşullar için lütfen Mart 2024’te olağanüstü profesörlük için başvuru şartlarına ilişkin bağlantıya tıklayın.

Doçentlik sözlü sınav başarı belgesi nasıl alınır?

Bu adaylar, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı > Doçentlik Sözlü Sınav Başarı Belgesi Talep İşlemleri üzerinden e-Devlet üzerinden T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile giriş yaparak elektronik imzalı olarak düzenlenen Doçentlik Sözlü Sınav Başarı Belgesi’ni alabilirler.

Doçentlik değerlendirmesi ne kadar sürer?

Doçentlik tez inceleme aşaması ne kadar sürer? Jüri üyelerine değerlendirme raporunu hazırlamaları için aday başına en fazla bir ay süre verilir.

Doçentlik neden iptal edilir?

Bilimsel değerlendirme aşaması: Aday beş jüri üyesinden üçü tarafından başarılı bulunmazsa doçentlik unvanını almaya hak kazanamaz. Bu işlemler de idari işlem olduğundan, söz konusu işlemlere karşı İdare Mahkemesi’nde iptal davası açılabilir.

Doçentlik dil şartı kaç puan?

Almanca, Fransızca ve İngilizce dışında bir yabancı dil sınavı sonucuyla Doçentlik Bilim Sınavı’na başvuruda bulunmak isteniyorsa, bu dilin Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) tarafından kabul edilmesi ve bu dilden Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı’ndan (KPDS) 65 veya üzeri puan alınmış olması gerekmektedir.

Doçentlik için YDS kaç yıl geçerli?

Doçentlik için YDS kaç yıl geçerlidir? Eşdeğer yabancı dil sınavları için geçerlilik süresi belirtilen süredir. Doçentlik şartlarında bu yıl 5 yılı geçmemelidir. TOEFL için süre iki yıldır.

Doçentlik sınavı zor mu?

Doçentlik pozisyonu için yapılan sözlü sınav, bu sınava giren adaylar tarafından genellikle zor olarak değerlendirilir. Bunun başlıca nedenleri şunlardır: Doçentlik unvanı çok fazla deneyim ve bilgi gerektirir ve adayların hayatlarında önemli bir dönem olduğu için sınav öncesi ve sırasında stres yaşarlar.

Doktoradan kaç yıl sonra doçent olunur?

Yüksek lisans ve doktorasını üst üste tamamlayan ve uzatma sürelerini kullanmayan herkes yaklaşık 6 yıl sonra doçent olabiliyor ancak bunun için kadro şartlarına uymak gerekiyor.

Doçentlik için tezin yayın olması şart mı?

Yarışma, proje ve yazılım alanlarında en az 15 puan alınması gerekmektedir. Bu şartı sağlayamayan adayların SSCI, SCIE, AHCI, Scopus ve ESCI kapsamındaki dergilerde en az bir yayını olması gerekmektedir. Doçentlik şartlarında zorunlu olmayan ödül, patent, tez danışmanlığı ve kitap kriterleri de puan kazandırmaktadır.

2024’te doçentlik kriterleri değişecek mi?

Doçentlik sistemi açıklandığı gibidir ancak yakın gelecekte bu sistemin değişeceğine dair bir açıklama yapılmamıştır. Ağustos 2023’te doçentlik kriterlerinin 2024’ten itibaren değişeceği duyurulmuştur. Mart 2024 dönemi başvuruları için aynı sistem üzerinden yeni kriterler uygulanmıştır.

Kaç yılda doçent olunur?

Dr. Bir öğretim üyesinin Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilen Doçentlik kadrosuna başvurabilmesi için Doçentlik Komisyonu ile yapacağı mülakatı başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Doçentlik yolu ortalama 4-5 yıl sürmektedir.

2024 doçentlik başvurusu ne zaman?

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı 2024 Ekim Doçentlik başvuruları 20 Ekim 2024 tarihinde başlayacak ve 31 Ekim 2024 mesai bitimine (17.30) kadar devam edecektir.

Doçentler kaç yıllığına atanır?

(2) Doktora Fakültesi üyeleri, ilgili Fakültelerde Dekanın, diğer birimlerde Müdürün önerisi ve yetkili Müdürlerin görüşü üzerine Rektör tarafından yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre en az bir yıl, en çok dört yıl için atanır. (3) Görev, her atama dönemi sonunda kendiliğinden sona erer.

Doçentliğe kaç kişi başvurdu?

Ekim 2023’te Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS) üzerinden doçent kadrosuna 8324 aday başvurdu. Ekim 2023 başvuru döneminde doçentlik kadrosuna başvuran 7787 adayın başvurusu ÜAK Yönetim Kurulu tarafından onaylandı ve jüri atandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir