Müntesip ne demek Osmanlıca?
Kelimenin tam anlamıyla: belediye görevlisi, İslami şehirlerde dini kurallara göre çarşı ve pazar tüccarlarını kontrol eden görevli. Muhtesipler, Osmanlı İmparatorluğu’nda ilçe merkezleri olan şehirlerde belediye hizmetlerinin sağlanmasında kadılara yardımcı olmak üzere hükümet (divan) tarafından atanan görevlilerdi.
Müterakkî ne demek Osmanlıca?
(ﻣﺘﺮﻗّﻰ) sıf. (Ar. teraḳḳī muteraḳḳі, “ilerlemek, yükselmek” kelimesinden) ilerleme ve gelişme, gelişmiş, medeniyet seviyesi yükselmiş, ilerlemiştir. Müterakkiye (ﻣﺘﺮﻗّﻴﻪ) sıf. Aynı anlamı taşıyan müterakki kelimesinin, “Akvâm-ı müterakkiye: Gelişmiş kabileler” ifadelerinde geçen belirsiz biçimi.
Müstahkem Osmanlıca ne demek?
Arapça kökenli olan “مستحكم” (mustaḥkam) kelimesinden türemiştir. Anlamı: “Müstahkem” kelimesi, müstahkem, takviye edilmiş veya korunmuş bir şey veya yeri ifade eder.
Müsenna ne demek Osmanlıca?
Çift ve aynalı yazı. Sözlükte “iki parçalı veya iki parçadan oluşan, çift, iki katlı” anlamına gelen müsennâ kelimesi, terim olarak “düz yığılmış veya karmaşık, çift ve zıt yazı, aynalı yazı” anlamına gelir.
Müntesir ne demek?
Münteşir kelimesinin güncel TDK sözlük anlamı nedir? Yayımlanmış, yayımlanmış (gazete, dergi vb.)
Müntezir ne demek?
Sesli Sözlük – hazır olun, bekleyin.
Müteayyin ne demek Osmanlıca?
Soylular sınıfından olan, seçkin kimse.
Mütehassıs Osmanlıca ne demek?
“Mutehassis” kelimesi Arapça kökenlidir ve Türkçeye Arapçadan gelmiştir. “تَحَسَّسَ” (tehassesa) fiilinden türemiştir ve “hissetmek, hissetmek” anlamında kullanılır. Anlamı: “Uzman”ın, duygularını kolayca hisseden ve bunların kendisini yoğun bir şekilde etkilemesine izin veren duygusal olarak etkilenen kişi anlamına geldiği anlaşılmaktadır.
Mütekamil ne demek Osmanlıca?
(ﻣﺘﻜﺎﻣﻞ) sıf. (Ar. tekāmul mutekāmil, “gelişmek, olgunlaşmak” kelimesinden) Gelişen, gelişen ve olgunlaşan, olgunlaşan, gelişen: Böyle gelişmiş bir insan toplumuna millet (Mukbil Özyörük) denir.
Müşabih Osmanlıca ne demek?
Arapçada “benzer, benzer” anlamına gelen şbh kökünden gelen مشابِه muşābih kelimesinden alınmış bir alıntıdır.
Osmanlıca müteveccih ne demek?
Arapça wch kökünden gelen ve “yönelen, yönelen” anlamına gelen müteveccih متوجّه kelimesinden alınmış bir alıntıdır.
Mücehhez ne demek Osmanlıca?
(ﻣﺠﻬّﺰ) sıfat (ar. donatmak fiilinden) Yapılacak iş için gerekli olan her türlü malzemeyle donatılmış, hazır edilmiş, donatılmış, döşenmiş: Biz, hikmet alametleriyle donatılmış fikir ordusuyuz / Hakikat ayetleri gözlerimizde okunuyor (Tevfik Fikret).
Mübaşeret Osmanlıca ne demek?
Sözlükte “bir işi üstlenmek ve bizzat yapmak” şeklinde tanımlanan mubâşeret, “bir şeyi diğerine bitiştirmek, iki insan tenini birbirine değdirmek” anlamlarına gelen bir fıkıh terimi olarak, haksız fiil ile zarar arasındaki doğrudan ilişkiyi ifade eder.
Mübayin ne demek Osmanlıca?
1. Ayrı, farklı, farklı, farklı.
Münaferet ne demek Osmanlıca?
[1] Nefret, karşılıklı hoşlanmama, soğukluk.
Mutaassıp olmak ne demek?
Arapçada, bağnazlık kelimesi hayran olmak, bir şeye aşırı bağlanmak ve aşırıya kaçmak anlamına gelir. Bu kelimeden türetilen “bağnaz” kelimesi, bir fikre veya ideolojiye körü körüne bağlı kalan ve yeniliği kabul etmeyen kişi anlamına gelir.
Cebelli nedir?
Timar sahipleri yıllık gelirlerinin ilk üç bin akçesini kendi geçimleri için kullanırlardı. Buna “kılıç hakkı” denirdi. Kalan gelirlerinin her üç bin akçesi için tam donanımlı bir atlı asker yetiştirmeleri ve gerektiğinde onunla savaşa gitmeleri gerekirdi. Bu askere “cebelü” denirdi.
Şurti ne demek?
Shurti: Polis teşkilatının gizli yapılanmasında örgüt üyesi olan polis memurları için kullanılan bir kod. Nail: Örgütün evlilik yapılandırmasından sorumlu olan örgüt üyelerinin kullandığı SD kartın adıdır.
Mütehassıs Osmanlıca ne demek?
“Mutehassis” kelimesi Arapça kökenlidir ve Türkçeye Arapçadan gelmiştir. “تَحَسَّسَ” (tehassesa) fiilinden türemiştir ve “hissetmek, hissetmek” anlamında kullanılır. Anlamı: “Uzman”ın, duygularını kolayca hisseden ve bunların kendisini yoğun bir şekilde etkilemesine izin veren duygusal olarak etkilenen kişi anlamına geldiği anlaşılmaktadır.